1000Km σε 365 μέρες

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνήθως οι περισσότεροι βάζουν κάποιους fitness στόχους με βασικό σκοπό να τους διαψεύσουν πανηγυρικά μέσα σε μερικές εβδομάδες και να καταλήξουν σε αυτό που χαρακτήρισα ως Fitness 72 ωρών.

Ο λόγος είναι φυσικά απλός, όποιος προσπαθεί να βελτιώσει την φυσική του κατάσταση για λόγους ναρκισσισμού και ματαιοδοξίας αποτυγχάνει γιατί δεν υπάρχει πιο άσκοπο κίνητρο από αυτό.

Μιας και όμως έχουμε μια νέα χρονιά μπροστά μας θα ήθελα να προτείνω έναν πολύ απλό στόχο. Κάτι που μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει χωρίς εγγραφές, προγράμματα και ιδιαίτερο κόπο. Το μόνο που χρειάζεται είναι πειθαρχία. Ένα ηθικό γνώρισμα ανεκτίμητο κατά την γνώμη μου.

Στόχος να περπατηθούν 1000 χιλιόμετρα σε 365 μέρες.

Τα μαθηματικά βγάζουν έναν μέσο όρο περίπου 4-5 χιλιομέτρων την ημέρα για κατά μέσο όρο 5-6 φορές την εβδομάδα. Δηλαδή ένα εβδομαδιαίο σύνολο 20-25 χιλιομέτρων.

Η απόσταση αυτή καλύπτεται εύκολα σε χρόνο 30-45 λεπτών ανάλογα με την ταχύτητα σας. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας ελάχιστος χρόνος και για όσους εργάζονται σε μια λογική εγγύτητα από το σπίτι τους και μετακινούνται με λεωφορείο απόλυτα εφικτός και προσιτός ακόμη και τις καθημερινές. Απλά επιστρέψτε με τα πόδια.

Σκεφτείτε τόσος είναι ο χρόνος που θα σπαταλήσετε βλέποντας μια μαλακία στην τηλεόραση, τρώγοντας γαριδάκια ή διαβάζοντας άρθρα στο internet για το πως να κάψετε τοπικά το λίπος της κοιλιάς σας [hint: δεν γίνεται].

Το περπάτημα είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου, είναι αυτό για το οποίο είναι σωματικά βελτιστοποιημένος και το κάνει πιο αποτελεσματικά από κάθε άλλο ον στον πλανήτη.

Προσωπικά όταν περπατάω πια δεν σκέφτομαι καν ότι το κάνω, είναι σαν να κάνω βόλτα σε ένα αυτοκίνητο και χαζεύω από το παράθυρο.

Είναι ένας πολύ προσιτός και ευγενής στόχος και φυσικά ανεξάρτητος από όλες τις άλλες προτιμήσεις ασκήσεις που έχει ο καθένας μιας και ο αντίκτυπος που έχει στην ανάρρωση όχι μόνο δεν είναι αρνητικός αλλά ενισχυτικός.

Ακόμη και αν η λέξη άσκηση σας φέρνει αλλεργία βάλτε το περπάτημα στην λίστα σας. Ακόμη και αν τα 1000 χιλιόμετρα είναι απλά ένας στόχος και όχι ο αυτοσκοπός.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.