Cosmos

Το Cosmos είναι μια σειρά 13 επεισοδίων που προβλήθηκε στις αρχές του 1980! Βλέποντας το σήμερα εκπλήσσεσαι από το πόσο επίκαιρο παραμένει. Και αυτό γιατί ο Carl Sagan δεν έκανε ένα ακόμη επιστημονικό ντοκιμαντέρ. Αντίθετα, παρουσίασε με αγνό, πηγαίο ενθουσιασμό τον κόσμο μας όπως είναι ή μάλλον όπως θα έπρεπε να τον βλέπουμε.Ένας κόκκος στον ωκεανό του κόσμου...

Αυτό που κάνει αυτή τη σειρά πραγματικό αριστούργημα είναι ο υπέροχος, γλαφυρός, ποιητικός σχεδόν, τρόπος που παρουσιάζεται η φυσική ομορφιά του σύμπαντος. Ο τρόπος που η ασύλληπτη πολυπλοκότητα μπορεί να απλοποιηθεί στην απέριττη κομψότητα της απλότητας.

Σε κάθε επεισόδιο μια διαφορετική πτυχή της επιστήμης παρουσιάζεται, συνήθως με κάποιες ιστορικές αναδρομές. Όμως σε κανένα σημείο ο Sagan δεν χάνει τον ενθουσιασμό του για το μεγαλείο της φύσης και την πίστη του στις μεθόδους της επιστήμης. Ενθουσιασμό που δεν μπορείς παρά να συμμερίζεσαι.

Πρόκειται για μια μαγευτική σειρά. Ότι καλύτερο, ότι πιο ειλικρινές, ότι πιο εμπνευσμένο και ότι πιο μαγευτικό έχω δει ποτέ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ.

Ειδικά στις μέρες μας, όπου ασύλληπτα ποσά σπαταλώνται για την "σωτηρία" χρηματιστών, χρεοκοπημένων κοινωνικών συστημάτων, μεσαιωνικών δοξασιών και για νέα πιο καταστροφικά όπλα, αντί για την προώθηση της επιστήμης, αντί για την πραγματική βελτίωση της ζωής μας και την ελάφρυνση της πίεσης που ασκούμε στον πλανήτη, η αγωνία του Sagan για το αβέβαιο μέλλον του ανθρώπινου είδους είναι τόσο επίκαιρη...

Our loyalties are to the species and the planet, we speak for Earth.

Our obligation to survive and flourish is owed not just to ourselves but also to that Cosmos ancient and vast from which we sprang.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.